Geen producten gevonden...

Schildertips voor de DHZ-schilder

Plannen voor het verven van je huis?

Bij het (opnieuw) verven van je huis komt heel wat kijken. Of je nu alleen binnenshuis of ook buitenshuis aan de gang gaat. het is belangrijk om zo'n klus gestructureerd aan te pakken.

Bekijk eerst goed wat je aan gaat pakken en maak een realistische planning. Zijn er veel stukken houtwerk die een behandeling nodig hebben? Niet alles hoeft in de grondverf gezet te worden. Wanneer de bestaande laag nog intact is 

Graag geven we u in deze rubriek wat nuttige informatie en tips over verf, verfbenodigdheden en voorbehandelen om de verfklus perfect te klaren. Uiteraard kunt u zonder de juiste hulpmiddelen zoals kwasten, verfrollers en wat er verder bij komt kijken ook niet vooruit. Ook daar besteden we aandacht aan.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Wat moet ik eerst doen? Schoonmaken of schuren?

Eérst reinigen, dan pas schuren. Dat is de juiste volgorde wanneer u de ondergrond gaat voorbehandelen. Draait u het om, dan verspreidt u voornamelijk vet en vuil over het oppervlak én het kost u veel meer schuurpapier.

Eerst ontvetten

Wat je zeker niet moet vergeten is het goed reinigen en ontvetten van de te schilderen objecten. Gebruik hiervoor een product als St. Marc of ammoniak oplossing.
Wanneer je vergeet te ontvetten dan laat je alle verontreiniging zitten en zul jet met schuren nog eens verspreiden ook. Dan ben je nog verder van huis...

Dan pas schuren

Wanneer alles goed gereinigd is kan het schuren beginnen. Niet een van de leukste klussen maar het verzekert je wel van een goede hechting van je (grond)laklaag.

Op welke manier moet de ondergrond worden behandeld?

Zorg dat de ondergrond schoon, droog, stof- en vetvrij is. Loszittende, gebarsten of gebladderde lagen verwijderen. Oude verflagen kunnen zeer divers zijn van samenstelling. In de meeste gevallen zal er echter een alkydverflaag aanwezig zijn. Het beste kunnen deze lagen als volgt worden behandeld. Oude verflagen goed ontvetten met een verfontvetter zoals UNIVERSOL of St. Marc verfreiniger (lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking) of ammoniawater. Pas daarna schuren. Kale plekken voorbehandelen als een nieuwe ondergrond. Verwijder de laatste restjes stof met een stoffer en daarna, voor het mooiste resultaat, met een met oplosmiddel bevochtigde doek of een zgn. kleefdoekje. Indien nodig kan een verflaag met een föhn of afbijtmiddel worden verwijderd. Daarna de ondergrond behandelen als een nieuwe ondergrond.


Wat doe ik met een poederende muur?

Een poederende ondergrond is te herkennen wanneer uw hand wit wordt wanneer u over de muur veegt. Verwijder eerst de loslatende delen. Zet de licht poederende ondergrond of verfrestanten vast met een daarvoor geschikte voorstrijk. Dit zorgt voor een optimale hechting.


Welke schuurmiddelen moeten worden gebruikt voor acryl verf?

De voorbehandeling door middel van schuren verdient extra aandacht. Goed schuren is noodzakelijk om een goede hechting van de verf te kunnen garanderen. Watergedragen acrylaat- of PU-verf dringen minder goed in de ondergrond. Daarom is goed schuren extra belangrijk. Er wordt aanbevolen om ‘open’ schuurpapier te gebruiken. Bovendien zijn er tegenwoordig schuurmachines verkrijgbaar die minder warmte opwekken tijdens het schuren. Hierdoor wordt de oude verflaag minder plakkerig en hecht er minder schuurstof aan het schuurpapier.


Welke kwast en roller moet er worden gebruikt voor acryl verf?

Hiervoor zijn speciale kwasten in de handel. Het is echter ook zo dat iedere schilder zijn eigen voorkeuren heeft. Wij adviseren een hybridekwast van kunststof en varkensharen voor de verwerking van watergedragen verf. Voor rollers geldt: wij adviseren de acryl-lakroller, maar ook in combinatie met een (bevlokte)schuimroller zijn in de juiste handen goede resultaten te verkrijgen.


Kan ik afplaktape tussen twee verflagen laten zitten?

Afplaktape kunt u het best meteen na het schilderen weghalen. Als u het te lang laat zitten, is de tape lastig te verwijderen, tenzij u de gekleurde maskeertape van HPX gebruikt (verkrijgbaar in onze webshop en winkel).


Hoe kan ik verf het best bewaren?

De meeste verfproducten kunt u ongeveer een jaar bewaren. Een goede afsluiting is dan wel belangrijk; in combinatie met zuurstof vormt zich namelijk een vel op de verf. Ter voorkoming hiervan houdt u het blik na afsluiting even op zijn kop. Hierdoor wordt het blik luchtdicht afgesloten. Bij een minder dan halfvol blik is het beter om de inhoud eerst in een kleiner blik over te gieten en dan op zijn kop te houden. Op deze manier blijft de verf het beste bewaard.




Powered by Lightspeed - Theme by InStijl Media
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »